A szerzőről

Gonda RudolfValószínűleg sokan találkozhattak már a nevemmel azok közül, akik a divecenter.hu oldalait gyakran látogatják, ám úgy illendő, hogy az elejéről kezdjem a történetet. 1974-ben születtem Debrecenben, azaz egy alföldi városban, ahol a búvárkodás még ötlet szintjén sem merült fel, így nem is hiányozhatott. Az egyetemi éveket Miskolcon töltöttem, itt mérnöki és közgazdász diplomákat szereztem. (Aki esetleg úgy hallotta, hogy legmagasabb végzettségem okleveles kohómérnök, azt megnyugtathatom: nem csapták be, valóban ez az igazság.) Végzés után költöztem Budapestre. Mint sokan mások, én is kipróbáltam magam több munkahelyen, és belevágtam különböző projektekbe, váltakozó eredménnyel. A szokványosnak mondható mindennapi munka mellett független filmesekhez csapódtam, emellett sokat írtam is. Különböző témákban jelentek meg írásaim, irodalmi, környezetvédelmi, kulturális, gazdasági magazinokban publikáltam cikkeket, de igazán sajátomnak nyilván a divecenter.hu oldalán megjelent dolgokat mondhatom.

Hat éve annak, hogy Szabó Károly, azaz Bunny barátommal sok energiát belefektetve megalapítottuk ezt a búvárportált, ami jelentős tényezővé nőtte ki magát ebben a körben. Erre büszke vagyok, de nyilván amikor kezdőként a budakalászi zavarosban halásztam, még más kihívások kötöttek le. Az első merüléseimet jóval a divecenter.hu előtt, 1999-ben ejtettem meg. A HÉV ablakából láttam meg egy iskola hirdetését, ahol szerencsémre türelmes oktatóval hozott össze a jó sorsom. (Időnként kellett hozzám a türelem.) Most, pár száz merülés után már másként gondolok a víz alatti kalandozásra, de kár tagadni, hogy még manapság is az összes merülés előtt érzem azt a kellemes izgalmat, mint annak idején kezdőként. Nehéz lenne megfogalmazni, mi mindent hozott az életembe a búvárkodás: barátokat, számtalan új élményt, és persze egy hivatást is. Most pedig egy újabb olyan dologba fogtam bele, ami ezer szállal kötődik ehhez a különleges világhoz.

Amikor a 213 bar megírásába belevágtam, nyilván el akartam szakadni egy kicsit attól a napi rutintól, amit a divecenter.hu cikkeinek írása és fordítása jelent. Volt némi előéletem, ezt azért előre kell bocsátanom. Pár évvel korábban több novellát is volt alkalmam publikálni, akadt közöttük díjazott is. (Ízelítőként az Egyszer az életben, a Próféta és a Nagypapa című írást itt is közzéteszem). Természetesen más hangulatú, más jellegű írások voltak ezek, mégis valahol ott kezdődött a folyamat, aminek a végén eljutottam oda, hogy saját regényemet is megjelentethessem. Az első betűk leütésékor tudtam, hogy nem egyszerű és nem is kockázatmentes belevágni egy ilyen tervbe. Bárhogyan fogadja is a közönség a regényt, én magamban folyamatosan elemzem azt, ami eddig történt és ami ezután fog, és próbálom levonni a megfelelő következtetéseket. Biztos vagyok benne, hogy sok és sokféle vélemény jut majd el hozzám, és szívesen veszem, ha valaki közvetlenül nekem írva mondja el a gondolatait. Előre is köszönöm, ha elolvasod a könyvet és aztán megírod a véleményed! (Persze fordítva is lehet, ez része az olvasói szabadságnak...)

Főoldal
A könyvről
Rendelés