A könyvről

Gonda Rudolf: 213 bar Mert minden csak a levegőről szól.

Miután egy erős csuklómozdulattal megnyitod a csapot, és figyeled a nyomás alá kerülő tömlők megfeszülését, a nyomásmérőt keresed a kezeddel. A digitális kijelző picit már megkopott, mert mindig ehhez a műszerhez nyúlsz először. Kettő, egy és három. Ez a három számjegy jelenti a távolságot attól a ponttól, amikor a mélység könyörtelenül magának követeli a túl merészek életét.

Úgy mentél a víz alá az első pillanattól, hogy tudtad, bárban és literekben mérhetővé lesz számodra a világ. Mindegy, hogy az első vagy az ezredik merülés, nem számít, hogy húsz centi vagy száz méter, bajban vagy, amikor műszer nélkül is halálpontosan tudod, mennyi levegő van a palackodban. Ha elakad a lélegzet, hirtelen jelentéktelen ügynek tűnik minden más dolog a világon: úszni vagy megúszni, ez a nagy kérdés.

Szó szerint fejest ugrottál az ismeretlenbe, és néha kínoz a kérdés: vakmerő voltál-e, vagy csak tudatlan? Vagy egyszerűen csak egy kivételes ember, aki mosolyogva gondol cápára, roncsra, a végtelen tengerre? Körülötted minden más jobban alkalmazkodott a vízhez nálad, de te vagy a nagy kékség sztárja, mert hiába tudod, nincs a mélyben semmi keresnivalód, mégis itt vagy. Halak irigy pillantása kísér, ha a felszínre tartasz, és a kívülálló emberek csodálnak, amikor összecsapnak feletted a hullámok. Kiszakítasz magadnak egy részt a víz birodalmából, ahol szárnyak nélkül repülsz és kopoltyúra sincs szükséged. Megtörténik veled a csoda, ahogy először veszel lélegzetet a víz alatt, aztán minden egyes alkalommal, amikor levegőt szívsz a palackból.

Nincsenek kihívások és ellenfelek, csak te magad vagy. Bármit megtehetsz, de legyőzhetetlenné kizárólag a palackod tesz. Mert tényleg minden a levegőről szól.
A fenti bevezetővel indul a történet, ami, mint az könnyen kikövetkeztethető, jelentős részben a víz alatt játszódik. Nehéz egy mondatban összefoglalni egy sztorit, pláne, ha az ember nem is akar túl sok titkot előre leleplezni, mégis igyekszem megpróbálni. A görög szigetvilág egyik eldugott zugába vetődő fiatal párnak kell szélsőséges helyzetekben helyt állni, és ahogy az lenni szokott, egyre nagyobb kihívásokkal szembesülnek. A bonyolult ügyekbe keveredő, kiszolgáltatott átlagember számára hamar áttekinthetetlenné válik minden, és ez a két főhőssel sem történik másként...

Mindig is szívesen néztem búváros filmeket és olvastam hasonló témájú könyveket, vannak nagy kedvenceim, nyilván ezekből fakad az én regényem megírásának ötlete is. A kaland-krimi műfajon belül több olyan mű is akad, amiből inspirációt merítettem, de ezzel együtt is igyekeztem a saját világán belül hiteles és egyedi sztorit kiötleni. Nem tagadom, fő célom elsősorban a szórakoztatás volt- a világmegváltás kérdését ezúttal másokra hagyva dolgoztam. A búvárkodás, mint vezérvonal elég egyértelműen adódott, hiszen a víz alatti világ még akkor is megmozgatja a legtöbbünk fantáziáját, amikor éppen nem a tengeren vagyunk. A regény írásakor nyilván sokszor eszembe jutottak a saját merülési élményeim, még ha ennyire szélsőséges kalandokba nem is keveredtem. Alighanem szükségtelen túlmagyarázni ezt az egészet. Aki valaha járt a víz alatt egy roncsnál, egy üregben vagy mélyebben, könnyen vissza tudja idézni a hangulatot, akár évek távlatából is.

Természetesen kalkuláltam, számolgattam, próbáltam felvázolni merülési szituációkat, noha alapvetően nem dokumentumregényben gondolkodtam. Merülési profilokat persze eszem ágában sem volt csatolni a regényhez, hiszen néha mi magunk is szembesülünk olyan esetekkel, amelyek józan eszünk szerint nem végződhettek volna úgy, ahogy végződtek- időnként szenvedő vagy mázlista alanyukat is meglepve. Egy szó mint száz, bőven látok annyi furcsaságot, hogy még a hihetetlent se utasítsam el egyből, szóval szabadjára engedtem a fantáziámat.

És hogy miért pont Görögország? Lehetetlen néhány szóban megfogalmazni, mit is gondolok erről a sajátos atmoszférájú országról, nagyjából fél tucat látogatás után. Gyakran éltem meg a találkozást egy napon belül a mozgalmas turistagyárakkal és az isten háta mögött megbúvó falvakkal, a legszebb kék tengerrel és a kopár hegyekkel. Amikor visszagondoltam az egész szigetvilágra jellemző kontrasztra, gyakorlatilag arra jutottam, hogy ez a sokarcú, változatos történelmű ország ideális hátteret ad egy kalandos történetnek. Azt hiszem, a helyszín előbb volt meg minden másnál, és nem tagadom, a sztori alakulását is befolyásolta, ahogy elképzeltem magam előtt egy kis szigetet, apró kikötővel és lassan csordogáló mindennapokkal.

Bár minden munkafázist én tartottam kézben, szükség volt olyanokra is, akik segítséget, biztatást nyújtottak. Köszönettel tartozom édesanyámnak, aki a kezdetektől fogva lelkesített, Klárának és Évának, akik a könyv bizonyos készültségi fokaiban véleményt mondtak, és Winnie nevét is hálával kell említenem, ő volt a címlapképen látható fotó modellje.

Az, hogy a könyv ilyen igényes kivitelben jelenhet meg, jelentős részben Tökölyi Csabának köszönhető, aki segített a borítóterv finomhangolásában és profi szerkesztésében, a nyomdai kivitelezést a Corbis digitális nyomda végezte.

Végül jöjjenek a száraz tények!
Oldalszám: 200
Méret: 140*200 mm
Ár: 1350 Ft

A közelmúltban megjelent egy kritika a könyvről a divecenter.hu-n.
A Búvárinfó oldalán is megjelent egy rövid ismertető.

Főoldal
A szerzőről
Rendelés